Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet

Edelény központjához közel, egy 10 hektáros parkerdő területén található a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet. Kórházunk III. progresszivitási szintű Térségi Pulmonológiai Központ, fenntartója az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A kórház székhelye Edelény, Dankó Pista út 80 szám alatt található, ahol az aktív és krónikus fekvőbetegek ellátást, valamint a járóbetegek szakorvosi ellátását, gondozását végezzük.
Az aktív tüdőgyógyászati osztályon 141, a légzőszervi rehabilitációs osztályon 50, valamint a krónikus belgyógyászati osztályon 44 ágyon biztosítjuk betegeink területi illetékesség szerinti ellátását.

Területei ellátási kötelezettségünkbe 275 ezer fő tartozik, amely BAZ Megye alábbi körzeteit fedi le:
- Abaúj-Hegyközi települések
- Edelény és vonzáskörzete
- Encs és vonzáskörzete
- Kazincbarcika és vonzáskörzete,
- Miskolc Északi Agglomeráció
- Ózd és vonzáskörzete,
- Szerencs és vonzáskörzete
- Szikszó és vonzáskörzete

A kórház ágykihasználtsága átlagosan 80 % közelében mozog. Fekvőbeteg ellátásunkból évente 4500 beteget bocsátunk el, míg a járóbeteg-ellátásban évente átlagosan 131 ezer beteget látunk el.

Kórházunkban központi diagnosztikai egységek működnek, amelyek a következők:
- központi kémiai laboratórium,
- légzésfunkciós ambulancia,
- bronchológiai laboratórium,
- röntgen és ultrahang.

Pulmonológiai szempontból ellátjuk a területhez tartozó valamennyi specifikus, valamint a nem specifikus tüdőbetegségek széles skáláját. Szakorvosaink diagnosztikus és terápiás bronchoszkópos beavatkozásokat, perthorakális tűbiopszia segítségével történő szövettani mintavételt, ezen túl pedig allergológiai és légzésfunkciós vizsgálatokat végeznek. Alapszintű, a szűrési feladatoknak eleget tevő alvásdiagnosztikai ellátást nyújtunk.

Intézetünk I. Tüdőosztálya onkológiai profillal rendelkezik, ahol a daganatos betegségek szövettani vizsgálata után a betegek további speciális gyógyítását is végezzük. Az onko-pulmonológiai ellátás során betegeink nem csak a legfrissebb szakmai protokolloknak megfelelő terápiát kapják, hanem dolgozóink empatikus készsége is hozzájárul ahhoz, hogy lelki nyugalmuk is stabilitást nyerhessen.

A kórház „C” épületének I. emeletén egy 6 ágyas Légzési Szakmaspecifikus Őrzőt működtetünk, amely a II. Tüdőosztály részlege. Itt olyan akut és krónikus légzési elégtelenségben szenvedő betegeket látunk el, akik nem szorulnak intenzív osztályos felügyeletre, intubált gépi lélegeztetésre ugyanakkor állapotuk megköveteli a folyamatos több csatornás monitorozás melletti felügyeletet és az úgynevezett non-invazív gépi lélegeztetést.

A Krónikus Belgyógyászati osztályon az intézet aktív tüdőgyógyászati osztályain kezelt és a normatív ápolási időt meghaladó betegek további kezelése, ápolása zajlik. A rehabilitációs ágyainkon a krónikus pulmonológiai betegek tüneteinek és kórélettani komplikációjának javítása történik, valamint megtanítjuk a betegeinket saját mindennapi életvitelükre. 2015-ben adtuk át betegeink részére a Légzőszervi-Rehabilitációs Központot, ahol fizioterápia, gyógymasszázs, gyógytorna, inhalációs helyiségek és sószoba biztosítja a fekvő- és járó betegeink gyógyulását.

A prevenció fontosságát szem előtt tartva 2013. évtől Tüdőgondozónkban egyéni, és csoportos dohányzás leszoktatást végzünk.

Intézetünk két telephellyel rendelkezik.
Az Edelény Deák Ferenc utca 6 szám alatt található Rendelőintézetben 9 szakrendelést működtetünk. Ezen szakrendelések diagnosztikai hátterének biztosítását a röntgen, valamint a központi kémiai laboratóriumi mintavételi helye biztosítja.
Izsófalvai telephelyünkön a pszichiátriai betegek kezelése zajlik két osztályon, a krónikus pszichiátrián, illetve a pszichiátriai rehabilitáción.

Munkánk során fontosnak tartjuk a magas szakmai színvonalú ellátás mellett a hosszantartó kezelést igénylő betegeinknél a gondozást. Ezt a célt szolgálja a tüdőgondozó, járóbeteg-ellátó egységeink, a szakrendelők, valamint az alapellátással kialakított szoros kapcsolatunk is. Nagy hangsúlyt fektetünk szakembereink folyamatos képzésére, részt veszünk kutatómunkában is. Felújított kórtermeink, a környéken is kiemelkedő színvonalú konyhánk is a betegeink kényelmét szolgálják, hozzájárulva gyógyulásukhoz. Célunk, hogy betegeink ellátásuk során elégedettek legyenek munkánkkal.